Tevékenységünket jellemző mutatóink

 

Hogyan segíthetnek eligazodni az „ÁKÓ”, „VSM” és „KK” mutatószámok?

A rendszer lényege, hogy általános és objektív tükröt mutat az autósiskolák tevékenységéről a fogyasztók számára, és kiszűri a tisztességtelenül működő intézményeket. Ezek a mutatószámok meg kell, hogy jelennek az autósiskola hirdetéseiben is.

  • az Átlagos Képzési Óraszám (ÁKÓ)>> megmutatja, hogy az adott képzőszerv egy tanulót átlagban hány óra (alap- és pótórákat összeadva) alatt készített fel a sikeres gyakorlati vizsgára
  • a Vizsga Sikerességi Mutató (VSM)>> ismerteti, hogy az autósiskola összes elméleti vagy összes gyakorlati vizsgájából mennyi lett sikeres.
  • a Képzési Költség (KK), amit csak az iskola nyilvános hirdetéseiben lehet fellelni, lefedi, hogy mennyibe kerül az adott helyen egy tanuló átlagos képzése.
Mire jó az „ÁKÓ”?

Az Általános Képzési Óraszám>> alapján tájékoztatást kapsz, hogy a kötelezően előírt minimális óraszámhoz képest (személygépkocsinál 29 óra), százalékosan mennyi órából értek el a hallgatók sikeres forgalmi vizsgát. Minél közelebb van az érték a 100%-hoz, annál kevesebb pótórára volt szüksége az eddigi tanulóknak az adott iskolánál. A magas százalékszám sem jelent rosszat, hiszen elképzelhető, hogy a beiratkozott tanulók teljesítménye nem volt megfelelő. Tehát, ha 155% szerepel a táblázatban, akkor az a következőt takarja:

29 óra = 100 % (2,9 = 10%)

2,9 x 5,5 = 15,95 ≈ 16 pótóra átlagosan

Esetleges pótórákra számítani kell, a lényeg viszont, amire érdemes odafigyelned, hogy a meghirdetett ár legyen összhangban a pótórák költségével.

Miért hasznos a „VSM”?

Össze kell hasonlítani az országossal! https://vizsgakozpont.hu/kozut

A Vizsga Sikerességi Mutató>> kiemelten fontos, hiszen megmutatja, hogy a képzőszerv összes vizsgaeseményéből (alapvizsgák és utóvizsgák – személygépkocsis forgalminál maximum 1+4 alkalom) mennyi lett sikeres.

Például, ha a „B” kategóriás forgalmi résznél 85% szerepel, az azt jelenti, hogy sokan átmentek elsőre, 100 alkalomból 85-en, de 38%-nál e tanulók aránya elég kevés, hiszen lehet olyan közöttük, aki harmadszorra is megbukott.

A VSM-et a képzőszerv köteles a honlapján, továbbá az adott tanfolyamra vonatkozó tájékoztatásaiban háromhavonta aktualizálni és egyértelműen, könnyen olvashatóan és félreérthetetlenül feltüntetni.

Mit takar a „KK”?
  • Képzési Költség, amely ténylegesen mutatja mennyibe került a vezetői engedély
  • hatóságilag kötelező vizsgák, vizsgálatok és tanfolyamok díjait és az
    Iskola képzési díját
  • jelen esetben a „Más jellegű díjak” részletesen

Ezek a díjak az Autósiskolától függetlenek, de őszintén számolni kell velük. Nekem csak az ügyintézés maradt.                                                                                                                                                                                          54.100,- Ft

Az Iskola képzési díja. Díjmentes konzultáció, könyv és ügyintézés biztosításával:

Elméleti és gyakorlati képzés / 29+1 óra / =                                                                                                                                  270.000,- Ft
Minden vizsga elsőre sikerül, akkor a képzés összes költsége:
324.100,- Ft

2024. 01. 01.

Dékány Zsigmond - iskolavezető